Hayat şartları her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Özellikle de pandemi sürecinin hakimiyetiyle birlikte, vatandaş iyice geçim sıkıntısına saplanıyor ve geçimini sağlayabilmek için alternatif yollar arıyor. Ülkemizde işsizlik oranının her geçen gün yukarı tırmanması sebebiyle, özellikle de gençler gelecek konusunda kaygı duymaya başlıyor. Yurt dışında çalışma fikri, bu noktada gençliğin aklını çeliyor.
Söz konusu yurt dışında çalışmak, okumak veya yaşamak olunca, akla ilk gelen ülkelerden biri Almanya oluyor. Bunun nedenleri arasında; Almanya’nın Türklerle ilgili bir geçmişi oluşu ve vize işlemlerinin diğer ülkelere göre daha kolay olması, çalışma şartlarının rahatlığı ve ücretlerin yüksek yaşam standardına imkan vermesi yer alıyor. Peki Almanya’da çalışabilmek için ne yapmak gerekiyor? Çalışma izni nasıl alınıyor?
Almanya Koşulları Tüm Çalışanların Hayalini Süslüyor!
Almanya, çalışma koşulları ve kuralları konusunda oldukça hassas davranıyor. Tüm çalışma koşulları kesin kanun ve kurallarla belirleniyor. Almanya’da haftalık full time çalışma süresi 35-40 saat ile sınırlandırılıyor. Buna ek olarak, part time veya minijob adı verilen haftalık 10 saati aşamayan bir çalışma sistemi bulunuyor. Minijob çalışma süresi de hafta içerisinde 10 saati aşamıyor. Böylece bir kişi haftada 40 saat full time, 10 saat part time olmak üzere en fazla 50 saat çalışabiliyor.
Özellikle de çalışma koşullarıyla herkesin hayalini süsleyen bu ülkede, ister mavi yakalı ister beyaz yakalı olun, çalışma saatleri hep esnek olarak belirleniyor. Esnek çalışma saatlerinden kasıt fazla mesai değil, kişinin çalışma saatlerini kendi belirlemesi oluyor. Saatli yapılması gereken işler dışındaki meslek grupları için, kişi gün içerisinde kendisine uygun saat dilimi seçip işe gelebiliyor ve mesai saatini tamamlıyor. azı iş yerlerinde saatler kesin ve denetleniyor olsa da, birçok iş yeri esnek çalışma saatleri prensibiyle çalışıyor.
İzin ve Asgari Ücret Koşulları Nasıl?
Almanya’da herkes haftada 5 gün çalışıyor. Birçok iş yerinde hafta sonları çalışmak mesai’ye giriyor ve işveren bunun için normalin 1.5-2 katı kadar ekstra ödeme yapmak durumunda kalıyor. Almanya’da çalışan bir kişi, mazeretsiz olarak 3 gün işe gitmeme hakkına sahip oluyor. 3 günü geçecek durumlar için mutlaka rapor almak gerekiyor. Bu koşullarda çalışan birinin, emekleri karşılığında alacağı en düşük ücret ise 2022 yılı için 1.621 Euro olarak belirleniyor.
Almanya’da Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Almanya’da çalışmak için, Almanya’da geçerli bir vatandaşlıkları olmayan Türk Vatandaşlarının Almanya Çalışma Vizesi alması gerekiyor. Almanya Çalışma Vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılıyor. Başvuru yapmak için;
- Başvuru formu,
- Pasaport,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- İkametgah belgesi,
- Sağlık sigortası,
- Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, diplomalar, karneler, iş sözleşmeleri, sertifikalar
- İş Teklif Belgesi
- En az A1 seviyesince Almanca bildiğini gösteren belge ibraz etmek gerekiyor.
Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin, vize başvuru evrakları arasına en az A1 seviyesinde Almanca bildiklerini gösteren sertifikayı da eklemeleri gerekiyor. Bu sertifikanın Goethe-Instıtut ve ÖSD’den alınmış olması gerekiyor.