Uzmanlara göre 2021 yılı, uzaktan çalışma sisteminin pek çok şirket tarafından kullanılacağı bir dönem olacak. Bu dönem için hazırlık yapan Bakanlık, uzaktan çalışma ile ilgili yeni yönetmelik açıkladı. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin detayları vatandaşlar ile paylaşıldı.
Yönetmelik: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesine dayandırılarak hazırlandı.
Hazırlanan yönetmeliğe göre, uzaktan çalışma yapılacak mekan düzenlemelerinin, iş başlamadan önce tamamlanması gerekecek. Yapılan düzenlemeden oluşacak maliyetlerin karşılanması, çalışan ve işveren arasından sözleşmede, beraber belirlenecek.
Uzaktan çalışan personelin mal ve hizmet üretmek üzere kullanacağı gerekli malzemeler, sözleşmede aksi iletilmediği durumda, işveren tarafından karşılanacak. Kullanılan malzeme ve iş araçlarının kullanım esaslarıyla beraber bakım ve onarım şartları, anlaşılır bir şekilde olmak üzere uzaktan çalışan personel bildirilecek.
Çalışma sırasında yararlanılmak üzere, iş araçlarının işveren tarafından sağlanması durumunda, çalışan teslim edildiği tarihi ve o tarihteki bedelleri içeren, iş araçları listesi, yazılı bir şekilde çalışana teslim edilecek. Belgenin, çalışan tarafından imzalı bir nüshası, işveren aracılığı ile “İşçi özlük dosyasında” saklanacak. Kullanılacak iş araçları listesinin sözleşme içerisinde yer alması durumunda, farklı bir yazılı belge düzenlenme şartı bulunmayacak.

Uzaktan çalışma süresi çalışan ve işveren tarafından belirlenecek
Yayımlanan yönetmelikte, uzaktan çalışma süresi hakkında da açık ifadeler yer almakta. Konu ile ilgili yönetmelikte, “Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilmelidir. Mevzuatta öngörülen sınırlamalara bağlı kalmak şartıyla, taraflarca çalışma saati değişikli yapılabilir. Fazla çalışma süresi ise, işverenin talebi ve çalışanın kabulü ile mevzuat hükümlerine uygun bir şekilde gerçekleştirilebilir” ifadeleri kullanıldı.
Uzaktan çalışan personelleri ilgilendiren yönetmelikte, işveren ve çalışan arasındaki iletişim ve zaman aralığı çalışan ile işveren arasında belirlenmelidir, şeklinde ibare de yer aldı.
Uzaktan çalışmada korunacak veriler ile ilgili detaylar da yönetmelikte yer aldı. Bu kapsamda, işveren ve çalışan arasında imzalanan sözleşmede, verilerin güvenliği ve korunma maddeleri yer alacak. Uzaktan çalışan personelin, bu maddelere uyması gerekli olacak.
Uzaktan çalışmanın yapılamayacağı sektörler açıklandı
Yayımlanan yönetmelikte, işverenin iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanı bilgilendirmesi, gerekli eğitimi vermesi ve sağlık gözetimini sağlaması gerekiyor. Gerekli iş tedbiri alınmasının, işverenin iş yükümlülüğü olduğu belirtiliyor.
Uzakta çalışmanın yapılamayacağı işler ise yönetmelikte özel olarak belirtildi. Bu kapsamda, tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle ilgili çalışmalar, uzaktan çalışma yöntemi uygulanarak ilerleyemeyecek.
Maddenin detaylarında şu ifadelere yer verildi:
“Kamu kurum ve kuruluşlarınca ilgili mevzuatına göre hizmet alımı suretiyle gördürülen işler ile milli güvenlik açısından stratejik önemi bulunan birim, proje, tesis veya hizmetlerden hangilerinde uzaktan çalışma yapılamayacağı birim, proje, tesis veya hizmetten sorumlu olan veya hizmeti alan kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenir.”