Ülkemizde özellikle kuraklıkla mücadele kapsamında üretim konusunda sorun yaşayan çiftçilere devlet destekli mazot ve gübre desteği yapılmasına karar verildi. Yapılacak destekler belirli bölgeler ve belirli ürünler için geçerli olup destekten yararlanabilmenin en önemli koşulu ise Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak. İşte çiftçiler için yapılacak olan ve birçok kişinin araştırmakta olduğu mazot ve gübre desteğine ilişkin detaylar!
Mazot ve Gübre Desteği Tutarları
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yapılan destek kapsamında dekar başına yapılacak olan destek fiyatlarından bazıları şu şekilde:
- Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 lira mazot desteği ile birlikte 20 lira gübre desteği
- Çeltik, kütlü pamuk için 68 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Kanola, aspir için 20 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Patates, soya için 30 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Yağlık ayçiçeği için 29 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Dane mısır için 27 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Kuru soğan, yem bitkileri için 19 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Yaş çay, fındık için 18 lira mazot desteği ile birlikte 8 lira gübre desteği
- Zeytin ve diğer ürünler için 17 lira mazot desteği ile birlikte 8 lirası gübre desteği verilirken ayrıca nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sunuluyor.
Destekten Yararlanabilme Şartları
Yukarıda dekar başına aktarmış olduğumuz mazot ve gübre desteklerinden yararlanabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olunması gerekiyor. Bununla birlikte destekten Çiftçi Kayıt Sistemi’nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabiliyor. Ancak bu gerçek ve tüzel kişilerin destek için yapmaları gerekli olan başvuruları Bakanlık tarafından belirtilen süreler içerisinde yapmak gerekiyor. Ayrıca destekten kamu kurum ve kuruluşları yararlanamıyor. Eğer siz de yukarıda belirtilen ürünleri üretiyorsanız en kısa sürede Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydınızı yaparak söz konusu desteklerden yararlanabilirsiniz.