Hayat koşulları zorlaştıkça, vatandaş geçinebilmek için alternatif çözümler aramaya başlıyor. İşsizliğin hat safhaya ulaşmasıyla birlikteyse, özellikle de gençler yurt dışında çalışma imkanları üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye’de birçok üniversite mezununun mesleği ile ilgili çalışma fırsatı bulamaması ve şartların rahat yaşamaya el vermemesi, gençleri yurt dışında bir hayat kurmaya yönlendiriyor.
Özellikle de gençlerin yurt dışında çalışma hayallerini süsleyen ülkelerden biri de Almanya oluyor. Bu noktada Almanya’daki çalışma şartlarının rahatlığı ve asgari ücretin rahat bir yaşama el vermesi, Almanya’yı yaşanabilecek ülkeler listesinde üst sıralara taşıyor. İşte Almanya’yı bu denli cazip kılan koşullar ve Almanya’da çalışmak için yapılması gerekenler!
Bu Koşullar’da Çalışmak Fikri Herkesi Cezbediyor!
Almanya’da çalışma koşulları kesin kurallarla belirleniyor. Haftalık full-time çalışma süresi en fazla 35-40 saat olarak belirleniyor. Buna ek olarak part time veya minijob adı verilen haftalık 10 saati aşamayan bir çalışma sistemi bulunuyor. Haftada full-time olarak 40 saat çalışan bir kişi, buna ek olarak 10 saatlik minijob imkanından da yararlanabiliyor. Böylece 1 hafta içerisinde çalışılabilecek azami süre 50 saati geçemiyor.
Almaya’da ister beyaz ister mavi yakalı olun, çalışma saatleriniz esnek olarak belirleniyor. Ancak esnek çalışma saatleri, ülkemizde olduğu gibi fazla mesai anlamına gelmiyor. Birçok kişinin belli bir çalışma saati bulunmuyor ve çalışanlar uygun gördükleri saatler içerisinde iş yerlerine giderek günlük mesaisini tamamlayabiliyor. Bazı iş yerlerinde saatler kesin ve denetleniyor olsa da, birçok iş yeri esnek çalışma saatleri prensibiyle çalışıyor.
Asgari Ücret Ne Kadar?
Almanya’da çalışan bir kişi, mazeretsiz olarak 3 gün işe gitmeme hakkına sahip oluyor. 3 günü geçecek durumlar için mutlaka rapor almak gerekiyor. Bu koşullarda çalışan birinin, emekleri karşılığında alacağı en düşük ücret ise 2022 yılı için 1.621 Euro olarak belirleniyor.
Almanya’da Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Almanya’da çalışmak için, Almanya’da geçerli bir vatandaşlıkları olmayan Türk Vatandaşlarının Almanya Çalışma Vizesi alması gerekiyor. Almanya Çalışma Vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılıyor. Başvuru yapmak için;
- Başvuru formu,
- Pasaport,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- İkametgah belgesi,
- Sağlık sigortası,
- Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, diplomalar, karneler, iş sözleşmeleri, sertifikalar
- İş Teklif Belgesi gerekiyor.
- En az A1 seviyesince Almanca bildiğini gösteren belge
Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin, vize başvuru evrakları arasına en az A1 seviyesinde Almanca bildiklerini gösteren sertifikayı da eklemeleri gerekiyor. Bu sertifikanın Goethe-Instıtut ve ÖSD’den alınmış olması gerekiyor.