Pandemi ile birlikte pek çok sektör olumsuz etkilendiğini açıklamıştı. Kapanmanın ve kısıtlamaların etkisine kalan sektörlerden birisi de kafe ve restoranlar oldu. Bu süreçte ilk kez tam normalleşme dönemine 1 Temmuz tarihinde geçiş yapıldı. Pandemide normalleşme dönemine geçen sektörler yeniden çalışma sürecine geçerken personel bulmakta birtakım sıkıntılar yaşamaya başladılar.
İstihdam sorununun yaşandığı sık sık dile getiriliyor olmasına rağmen hala pek çok sektörde personel bulmakta sıkıntı yaşandığı belirlendi. Kafe ve restoranlarda daha önceki dönemlerde ortalama olarak 2 milyon kişinin çalışma yaptığı biliniyordu. Normalleşme ile birlikte 300 bin personele daha ihtiyaç duyulduğu belirlendi.
Çalışacak Personel Bulmakta Zorlanıyorlar
Sektör pandemi döneminde devletin verdiği kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyordu. Pandemi döneminde pek çok çalışan işinden olurken başka sektörlere geçebilmek için harekete geçti. Sektörün tamamında genel bir personel sıkıntısının olduğu ortaya çıktı. Genel anlamda yeme içme sektöründe şimdilerde 300 bin personel ihtiyacının ortaya çıktığı belirlendi. En çok garson ve komi arayışı devam ediyor.
Sektörde personel bulabilmek için aynı zamanda bazı prim çalışmaları da gerçekleşiyor. Arkadaşını getirerek en az 3 ay çalışması halinde bin 500 liralık prim ödemesi yapıldığı tespit edildi. Sektörün pandemide yaşadığı gerilemenin ortadan kaldırılması için yeme ve içme sektöründe ciddi yatırımların gerçekleştirilebileceği belirtildi. Bu konuda sektörel bazda yatırımlar da devam ediyor.