Rekabet Kurulu tarafından sürekli olarak çeşitli incelemeler ve değerlendirmeler yapılıyor. Bu süreçte geçtiğimiz yıl açılan ve sonucunda tamamlanan soruşturmaların detaylarına bakıldı. Rekabet ihlalleri sonucunda tamamlanan soruşturmalar çerçevesinde milyar liralık idari para cezasının kesildiği belirtildi. Ceza kesilen süreçte detaylara bakıldığı zaman özellikle kimya ve madencilik sektöründe ciddi cezaların kesildiği belirlendi.
2020 yılı tüm şirketler için koonavirüs salgınının gölgesinde geçti. Bu süreçte 2020 yılının raporu yayınlanmış oldu. Raporda şirketler arasında uyulması gereken bazı rekabet kurallarının ihlal edildiği belirlendi. Bu ihlaller çerçevesinde kesilen idari para cezalarının miktarı ise adeta dudak uçuklattı.
En Çok Kimya ve Madencilik Sektörü Rekabet Kurallarını Hiçe Saydı
Cezaların sektörel dağılımlarına bakıldığı zaman özellikle kimya ve madencilik sektörü adeta şok etkisi yarattı. Bu iki sektör için kesilen para cezası 1 milyar 524 milyon lira oldu. Ardından bilişim sektörü de listenin üçüncü sırasına yerleşmeyi başardı. Diğer öne çıkan ve soruşturma sonucunda ceza alan şirketler arasında bankacılık, finans ve sigorta şirketlerinin bulunduğu belirlendi. Bu üç sektör nezdinde kesilen cezanın rekabet ihlallerinin aşılması sonucunda gerçekleştiği belirlendi.
Rekabet Kurulu tarafından 2020 yılında toplam 319 adet dosyanın tamamen incelenerek sonuçlandırıldığı ve sonrasında da kapatıldığı belirlendi. İncelemelerin yoğun olarak yapıldığı sektörler arasında kimya, madencilik, lojistik, depolama gibi sektörlerin varlığı da son derece dikkat çekti.