Ticari işletmelerin 1 yıldan az süreli borçlanma usulü ile temin ettikleri finans kaynaklarına kısa vadeli finansman kaynağını oluşturur. Genellikle yakın gelecekteki stok ya da borç ödemeleri için tercih edilen kısa vadeli finansman kaynakları, işletmelerin çok sık başvurduğu bir finansal çözüm imkanıdır.
Kısa Vadeli Finansman Yöntemleri Nelerdir?
Finans sistemi büyüyüp gelişme gösterdikçe işletmelerin ihtiyaç duyduğu finans kaynakları ve finans kurumlarının sayısı da artış göstermektedir. Günümüz finans dünyasında kısa vadeli finansman ihtiyacını gidermek isteyen bir ticari işletmenin kullanabileceği seçeneklerden en fazla tercih edilenleri şunlardır:
Kısa Vadeli Ticari Kredi: Alıcı konumunda bulunan şirketin, satıcı durumunda olan şirketten sağladığı kredi çeşididir. Kısa vadeli olan ve ticari işletmelerin çok sık başvurduğu bir yöntem olan kısa vadeli ticari krediler çoğunlukla stok finansmanı için kullanılır ve açık senet ya da cari hesap şeklinde alınır. Bu finansman yönteminde alıcı, satıcıdan ürünü alır ve karşılık olarak borç senedi verir veya borcunu cari hesaba kaydettirir. Firmalar arasındaki güven unsuruna dayalı olan bu yöntem, en çok bilinen ve en eski olan kısa vadeli finansman yöntemleri arasında bulunur.
Ticari Banka Kredisi: Ticari banka kredisi, ticari işletmeler tarafından en fazla tercih edilerek kullanılan kısa vadeli finansman kaynakları arasında yer alır. Bu durumda firma sermayesi, alacaklar ya da stoklar için kullanılır ve bankaya borçlanma meydana gelir. Değişik seçenekler ile yapılabilen kısa vadeli ticari banka kredilerinin en sık kullanılanları şunlardır:
– Avans kredisi
– Teminat karşılığında alınan kredi
– Kefalet karşılığında alınan kredi
– Cari hesap kredisi
– Spot kredi
– Senet iskontosu
Örneğin; ihracatçı firmalara özel olarak tanımlanan Eximbank kredisi ile bankaların açtıkları akreditif kredilerinden bahsedilebilir. Bu finansman kaynağı ile ithalatçı firmalar için de banka teminat mektubu ve akreditif avansı şeklinde sonuç almak mümkündür. Bu durum dış ticaret finansman imkanı olarak karşımıza çıkar. Firma, banka ve teminat mektubu kavramları bu yöntem içinde faal durumda bulunur.
Faktoring: Faktoring yönteminde ticari işletmeler, kısa vadeli alacaklarını faktöring şirketine satarak bunun karşılığında finansman kaynağı temin ederler. Sonuç olarak var olan alacağının belli bir kısmından vazgeçen firma, bunun karşılığı olarak nakit ihtiyacını karşılamış olur ve alacaklarını tahsil etmek ile zaman kaybetmemiş olur.
Finansman Bonosu: Marka değeri yüksek bulunan ve piyasada güven iklimine sahip olan firmalar tarafından kısa vadeli finansman kaynağı oluşturmak için kullanılan yöntem finansman bonosu olarak geçer. Bu yöntem ile firma en az 2 ve en çok 12 ay süreli bono ihraç ederek bunun karşılığında faiz ödeme durumu ile karşılaşır.
Repo: İşletmelerin, sahibi oldukları menkul kıymetleri, gelecekte belirli bir tarih için satın alma sözü vererek satması yolu ile finansman kaynağı sağlamasıdır. Bir başka adı geri satın alma anlaşması olarak geçen repo ile firmalar kısa vadeli finansman kaynağı temin etmiş olurlar.
Depozito-Avans-Teminat: Daha çok bayilik sistemine sahip olan işletmelerin bayilerinden teminat ya da depozito şeklinde para talep etmesi durumudur. Bu yöntemle bayilerden toplanan teminatlar ya da depozitolar işletme için kolay ulaşılabilen bir kısa vadeli finansman kaynağı özelliği taşır.
Vergiler, Harçlar, Resimler, Ücretler: İşletmeler bazı durumlar içinde vergi daireleri ve SGK gibi kurumlara yatırmaları için önceden ayırdıkları veya biriktirdikleri kaynakları kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kullanabilirler. Faizsiz ve şartsız bir finansman kaynağı olması ile öne çıkan bu usul, birçok ticari firma tarafından çok sık kullanılması ile bilinmektedir.