İş arayanların iş arama süreçlerinde en çok yardım aldığı kurumların başında gelen İŞKUR, gerek çeşitli iş ilanları ile gerekse iş bulmayı kolaylaştıracak olan bazı eğitimlerle bu sürecin daha hızlı ve kolay atlatılmasına yardımcı oluyor. Kurum bünyesinde verilen eğitimler sayesinde istihdam için daha kalifiye bir işgücü yaratılmasının yanı sıra ayrıca iş bulma süreçlerinin de bu yolla kısaltılması amaçlanıyor. Üstelik de işsiz olup da iş arayanların faydalanabildikleri söz konusu kursların bazıları, kurs bitiminde kursiyerlere iş garantisi de sunabiliyor. İşte çeşitli başka avantajların da bulunduğu İŞKUR kurslarına ilişkin detaylar!
İŞKUR Kurslarından Kimler Yararlanabilir?
İŞKUR’un meslek edinmeyi kolaylaştırmak amacıyla yürütmüş olduğu mesleki eğitim kursları; temel olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde görevli olan iş ve meslek danışmanları aracılığıyla danışmanlık hizmeti sunulmak suretiyle alınabilen kurslardır. Dolayısıyla kurslara katılım sağlayarak meslek edinmeyi amaçlayan kişilerin söz konusu meslek danışmanları ile iletişime geçerek eğitimden yararlanmak istediklerini bildirmeleri gerekir. Kurslardan yararlanabilmenin en önemli şartlarının başında 15 yaşını tamamlamak ve işsiz olmak geliyor. Bununla birlikte hangi mesleğin kursuna katılım sağlanıyorsa o mesleğin gereklerine de uygun olmak gerekiyor. Emekli kişilerin yararlanamayacağı mesleki kurslardan yararlanabilmenin bir diğer şartı ise kurumun iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmak diyebiliriz. Bu şartları sağlayan ve kursa katılım için herhangi bir engeli olmayan herkes İŞKUR’un mesleki eğitim kurslarından yararlanabilir. Hatta tarımsal faaliyette bulunanlar, sosyal yardım alanlar, isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da kurslara katılım sağlayabiliyor.
Kurslara Katılanlara Para da Ödeniyor!
İŞKUR tarafından sunulan, en az beş, en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek şartıyla en çok kırk saat olarak düzenlenen kurslara katılanlar için bu süre zarfında bir ödeme de yapılıyor. Buna göre sanayi sektörüne dair düzenlenen ve en az %50 istihdam garantili kurslarda 106,34 TL, en az %50 istihdam garantili kurslarda 65,44 TL, engelli ve eski hükümlülere yönelik olarak düzenlenen istihdam garantisiz kurslarda ise 49,08 TL ödeme yapılıyor. Ayrıca kursa katılım sağlayıp kursu başarı ile tamamlayan kişiler kurs bitiminde Kurs Bitirme Belgesi almaya da hak kazanıyor.