Erken emekli olmak hemen hemen tüm vatandaşların ortak hayali olarak karşımıza çıkıyor ancak emeklilik yaşının uzaması birçok kişinin emeklilik hayallerini suya düşürüyor. Fakat SGK’nın sunduğu pek çok erken emeklilik yöntemi bulunuyor. Bu yöntemlerden biri de Malulen Emeklilik. Eğer sizin de bir engel durumunuz varsa ya da çalıştığınız yerde iş kazası sonucunda engelli kaldıysanız anında emekli olabilir ve en az 2500 TL maaş alabilirsiniz!
Malulen Emeklilik Nedir?
Malulen emeklilik SGK’nın vatandaşlara sunduğu imkanlardan biri eğer sizler de bir engel durumunuz varsa ya da çalıştığınız yerde iş kazası sonucunda engelli kaldıysanız SGK’nın malulen emeklilik hakkından faydalanabilirsiniz. Ancak elbette her engelli birey malulen emekli olamıyor, malulen emekli olabilmek için bazı şartlar ve kaidelerin yerine gelmesi gerekiyor.
Malulen Emeklilik Şartları Nedir?
- Engelli kişinin ilk olarak tam teşekküllü bir devlet hastanesinden kurul onaylı engelli raporu alması gerekiyor. Bu raporda “çalışamaz” ibaresi yer almıyorsa kişinin engel derecesi kaç olursa olsun malulen emeklilik hakkına erişemiyor.
- Ayrıca her engelli olan kişinin emeklilik şartı aynı değil Örneğin %40 ile %49 arasında engeli bulunan bireyler 18 yıllık sigorta primleri ödendikten sonra malulen emekli olabilirken, %50 ve %59 arasında engeli olan kişiler 16 yıllık prim günü ödemesi yaptıktan sonra malulen emekliliğe kavuşuyor. %60 ve üstünde engel derecesine sahip kişiler ise 10 yıl SSK’lı, Bağ-Kur’lu ya da Emekli Sandığı ile çalıştıktan sonra malulen emekli olabiliyor.
Bu iki ana unsur dışında malulen emekliliğin başka bir şartı bulunmuyor. SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı gibi SGK türleri malulen emeklilik için fark yaratmıyor. Ancak her engel durumu kabul görmediği gibi her hastalığa yakalanan kişiler de anında SGK’nın malulen emeklilik şansından yararlanamıyor.
SGK’nın Malulen Emeklilik İçin Kabul Ettiği Hastalıklar
- Metabolizma bozuklukları ve AIDS
- İleri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi kişinin hayatını, kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik rahatsızlıklar,
- Siroz ya da tüberküloz gibi karaciğer hastalıkları,
- Denge bozuklukları ve işitme kaybı,
- Uzuv kaybı (Ampute)
- Ölümcül derecede kabul edilen bütün kanser türleri,
- Epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar,
- Kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları,
- Görme yetisinin kaybolması ya da azalması, retinaya bağlı oluşan kanamalar,
- Bazı organ nakilleri (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek)