Emeklilik, tüm çalışanların en büyük hayalleri arasında yer alıyor. Yıllarını çalışarak geçiren kişiler, emekliliklerini hakettikten sonra maddi kaygıları olmadan kendilerine ve sevdiklerine daha çok zaman ayırabiliyor. Ancak emekli olmak herkes için mümkün olmayabiliyor. Memurlar bu konuda sorun yaşamazken, özel sektör çalışanları belli bir yaştan sonra iş bulmakta zorlanıyor. Bu sebeple yıllarca ödedikleri primleri emekli olmak için gereken sayıya tamamlayamıyor ve emekli olamıyor.
Çalışanlardan daha vahim bir durum ise ev hanımlarının karşısına çıkıyor. Evlilik, hamilelik, çocuk derken çalışma fırsatı bulamayan ev hanımları, ne yazık ki emekliliğini de hakedemiyor. Çünkü ülkemizde emeklilik sistemi, birçok ülkede olduğu gibi çalışılan süre boyunca ödenen primlerin, emekli olunan dönemde kişiye maaş olarak ödenmesi şeklinde işliyor. Hal böyle olunca da ev hanımları ileriki yaşlarında kendilerine güvence sağlayacak bir emekli maaşı edinemiyor. Ancak iki farklı yöntem, artık ev hanımlarının da emekli olmasına olanak tanıyor. İşte o yöntemler ve detayları!
Vergisiz Esnaflık İle Emeklilik
Sosyal medyanın yaygın kullanımı, insanların daha çok birbirlerine ulaşmalarına ve ürettikleri ürün veya hizmetleri daha fazla kişi ile buluşturabilmesine olanak tanıyor. Özellikle de ev hanımları, aile bütçesine katkı sağlayabilmek için, evde ürettikleri giyecek, yiyecek, süs eşyası gibi ürünleri bu platformlar üzerinden satarak gelir elde ediyor. Devlet de kadınların bu çabasını karşılıksız bırakmıyor ve motorlu taşıt kullanmadan, bir iş yeri açmadan ve evde kendisi dışında ek işçisi olmaksızın üretim yapan kadınlara, esnaf muafiyetinden yararlanma hakkı tanıyor. Yani evde üretim yapan kadınlar, ilgili vergi dairelerine başvurmaları durumunda esnaf muafiyeti belgesi alabiliyor. Bu belge ile SGK’ya müracaat eden kadınlar, ayda 24 gün prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olarak değerlendiriliyor. Bu da ev hanımlarına, toplu ödeme yapmaksızın emekli olma şansı veriyor. Bu şekilde evden üretime devam eden kadınlar, her ay düzenli olarak prim ödedikleri taktirde ilerleyen yaşlarda emekli olma hakkı elde ediyor.
İsteğe Bağlı Prim Ödemesi İle Emeklilik
Ev hanımlarının emekliliği için aralanan bir diğer kapı da isteğe bağlı prim ödemeleri oluyor. Bu uygulama, ev hanımlarının SGK’ya başvurarak kendi adlarına sigorta primlerini ödemesi anlamına geliyor ve bu şekilde emekli olabilmek için 9000 günlük prim ödemesi yapmak gerekiyor. Bu yöntemle emekli olmak isteyen ev hanımlarının, daha öncesinde herhangi bir iş yerinde 3,5 yıl çalışmış olması halinde, prime esas gün sayısı 7200 olarak belirleniyor. Daha önce sigortalı olarak çalışmış olan kadınlar arasından, sigorta başlangıç tarihi 1 Mayıs 2008 ve öncesi olanlar, 5400 gün prim ödemesini tamamlayarak 63 yaşında emekli olabiliyor.
Ev Hanımlarının Emeklilik İçin Hangi Koşulları Sağlaması Gerekir?
Bu iki yöntemden herhangi birini kullanarak emekli olmak isteyen kadınların, mutlaka 18 yaşını doldurmuş ve TC vatandaşı olması, herhangi bir iş yerinde SGK’lı ve maaşlı olarak çalışmıyor olması ve SGK’dan dul veya yetim aylığı almıyor olması gerekiyor.