Erken emekli olabilmek tüm vatandaşların en büyük hayallerinden biri. Gençliklerinden beri uzun yıllar çalışan kişiler, yaşları ilerledikten sonra kimseye muhtaç olmadan rahat bir yaşlılık dönemi sürmek istiyor ancak emeklilik yaşının 65’e kadar çıkmasıyla birlikte ülkemizdeki vatandaşların emeklilik hayalleri de suya düşüyor. Fakat hemen umutsuzluğa kapılmayın, SGK’nın birçok erken emeklilik yöntemi bulunuyor. Sizler de bu yöntemlerden birini ya da birkaçını kullanarak erken emekli olabilir ve hayallerinize kavuşabilirsiniz.
Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yıpranma payı gibi pek çok erken emeklilik şansınız bizlerle buluşturan SGK’nın bir de “Malulen Emeklilik” fırsatı bulunuyor. Bu emeklilik fırsatında engelli raporuna sahip olan kişiler, sağlıklı vatandaşlardan daha kısa süre çalışarak emeklilik fırsatı yakalayabiliyor. Ancak elbette her engelli raporuna sahip olan kişi malulen emekli olamıyor!
Malulen Emeklilik Şartları
SGK’nın sunduğu erken emeklilik yöntemlerinden olan malulen emeklilik, rahatsızlık geçiren ya da engelli raporuna sahip kişileri korumayı hedefliyor. Bu doğrultuda eğer sizin de en az %40 oranında engelli raporunuz varsa ve engelli raporunuzda “Çalışamaz” yazısı yer alıyorsa, çok daha erken emekli olabilirsiniz. Ancak her engelli birey aynı sürede malulen emeklilik hakkı kazanamıyor.
- %40 ile %49 oranında engelli raporu bulunan kişiler 18 yıl çalıştıktan sonra,
- %50 ile %59 arasında engelli raporuna sahip kişiler 16 yıl çalıştıktan sonra,
- %60 ve üstünde engeli olan kişiler ise 10 yıl SSK’lı olarak çalıştıktan sonra anında malulen emekli olabiliyor.
Hangi Rahatsızlıklar Malulen Emeklilik İçin Geçerli?
SGK her hastalık için malulen emeklilik şansı tanımıyor, SGK’nın malulen emeklilik şansı tanıdığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanıyor:
- Ölümcül derecede kabul edilen bütün kanser türleri,
- Epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar,
- Görme yetisinin kaybolması ya da azalması, retinaya bağlı oluşan kanamalar,
- Bazı organ nakilleri (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek)
- Siroz ya da tüberküloz gibi karaciğer hastalıkları,
- Kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları,
- Metabolizma bozuklukları ve AIDS
- İleri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi kişinin hayatını, kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik rahatsızlıklar,
- Denge bozuklukları ve işitme kaybı,
- Uzuv kaybı (Ampute)