2022 Sayılı Kanun uyarınca 65 yaşını doldurmuş olan Türk vatandaşlarına verilen yaşlılık maaşı, birçok kişinin merakla araştırdığı konuların başında geliyor. Kanun kapsamında; Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka
bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduklarına karar verilmesi halinde yaşlılık aylığından yararlanabiliyorlar. Peki ama yaşlılık maaşı başvuru şartları nelerdir ve söz konusu maaş nasıl ödenir? İşte yaşlılık maaşına ilişkin merak edilen tüm detaylar!
Yaşlılık Maaşına Nasıl Başvuru Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaşlılık maaşı bağlama koşullarına göre maaşın bağlanma koşullarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yaşlılık aylığı bağlanılacak olan kişi hizmet akdi ile çalışan bir kişi ise, kişiye hangi kanun kapsamında aylık bağlanılacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösterir.
- 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden öncesinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanlar için bu kanunlardaki şartları geçerli olur. Bu kapsamda;
- 8/9/1999 öncesi ilk defa sigortalı olarak işe başlayanların sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekir.
- 8/9/1999 tarihi itibariyle yaşlılık aylığına hak kazananlar içinse kadın sigortalılardan 18, erkek sigortalılardan 23 yıllık sigortalılık sürelerini doldurmaları beklenir.
- Kadınların 50, erkeklerinse 55 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- 15 yıldan beri sigortalığın ve en az 3600 gün prim gün sayısının olması gerekir.
Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Yaşlılık aylığına başvuracak olan kişilerin bulundukları illerdeki Valilik ya da Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru için gerekli evrakları alması gerekir. Ardından il veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgesini almaya hak kazanırlar. Tüm bu belgeleri aldıktan sonra SGK’nın Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim etmek gerekiyor. Belgelerin SGK tarafından incelenmesinin ardından yaşlılık maaşı alıp alınmayacağına karar veriliyor. Tüm bu süreçlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından yaşlılık aylığının ilk ödemeleri için herhangi bir Ziraat Bankası şubesine gitmek gerekiyor. Bu ödemeden sonraki aylıklar ise PTT şubeleri tarafından yapılıyor.