Kadınların iş hayatına atılması kadar, iş hayatındaki varlıklarını sürdürmesi de zor oluyor. Özellikle de hamilelik ve doğum gibi sebeplerle işten uzaklaşmak zorunda kalan kadınlar, çoğu zaman sosyal haklarını elde edemiyor. Doğum sonrasında geçen sürede ise ekonomik zorluklar yaşayabiliyor. Bu konuya çözüm de devletten geliyor. Devlet, çalışan annelere doğumdan sonra birçok destek veriyor. İşte o destekler ve detayları!
Her Anneye Doğum Parası Veriliyor!
Devlet tarafından annelere verilen desteklerin başında doğum parası geliyor. Doğum Parası, çalışan ya da çalışmayan her anneye doğum sonrasında veriliyor. Bu desteğin tutarı ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk içinse 600 TL olarak belirleniyor. Bu desteği alabilmek için yaşanan il veya ilçedeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek başvuru formu doldurmak gerekiyor. Başvurunun onaylanmasının ardından destek tutarı formda belirtilen hesap numarasına yatırılıyor.
Çalışan Annelere veya Eşi Çalışmayan Babalara Emzirme Ödeneği!
Devletin doğum yapan anneler için hazırladığı bir başka destek de Emzirme Ödeneği, diğer adıyla süt parası oluyor. Emzirme Ödeneği, doğumdan sonra çalışan annelere veya eşi çalışmayan sigortalı babalara ödeniyor. Destek tutarı 2021 yılı için 232 TL olarak belirlenirken, her yıl yapılan düzenlemelerle bu tutar artıyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için herhangi bir başvuru yapmak gerekmiyor. Sistemde kayıtlı olan bilgiler ışında, doğumdan sonra destek tutarı direkt olarak hesaba yatıyor.
Çalışan Annelere Doğum İzni Süresince İş Görmezlik Ödeneği!
İş kanunu çerçevesinde, hamile kadınlara doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta ücretsiz izin hakkı tanınıyor. Bu süreçte gelir elde edemeyen annelere devlet tarafından nakit desteği sağlanıyor. Bu destek asgari ücretle çalışan bir anne için 8.904 TL olarak hesaplanıyor ve annenin çalıştığı süreçte aldığı maaşa göre değişiklik gösteriyor. İş görmezlik ödeneğinden faydalanabilmek için, doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor.
Yarım Gün Çalışma ve Tam Maaş Hakkı!
Doğum sonrası izninin sona ermesiyle birlikte, çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi için annelere ilk çocukta 2, ikincide 4, üçüncü ve sonrakilerde 6 ay yarım gün çalışma hakkı tanınıyor. Bu haktan, doğum yapan anneler gibi, 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen anne ve babalar da faydalanabiliyor. Bu durumda yarım günlük çalışmanın karşılığı işveren tarafından ödenirken, yarım günlük çalışmanın bedeli de devlet tarafından karşılanıyor. 2 ay yarım zamanlı çalışan kişiler 3.550 TL ödeme alıyor.