Çalışan kadınlar, doğum nedeniyle kariyerlerine ara verdikleri süreçte sigorta primlerinin yatırılamaması ve emeklilik sürelerinin uzaması dolayısıyla bir mağduriyet yaşıyor. Doğum borçlanması hizmeti ise çalışan annelerin bu mağduriyetini gidermeyi amaçlıyor. Peki, doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması ne kadar?
Doğum yaptıktan sonra işinden bir süre ayrı kalan kadınlar, doğum borçlanmasının ne kadar olduğunu öğrenmek istiyor. Sigortadan dolayı büyük bir önemi olan bu hak, doğum yapan ve işinden ayrı kalan her kadın için geçerli. Doğum borçlanması ile ilgili tüm detaylar şöyle:
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Çalışma hayatına doğum nedeniyle bir süre ara veren kadınların geçen zamana dönük olarak prim ödemesi yapmalarına imkan tanıyan hizmet, “doğum borçlanması” olarak adlandırılıyor. Sigortalı anneler, doğum borçlanması sayesinde çalışmadıkları süre zarfı için daha sonra toplu bir şekilde ödeme imkanı elde edebiliyor. Özellikle de yeni yapılan bir düzenleme ile 3 çocuk üzeri için 6 yıla kadar prim kazanma şansı elde edilebiliyor.
DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?
Hizmet borçlanmalarında günlük tutar, başvuru sırasındaki günlük kazancın alt ve üst sınırına göre belirleniyor. 2021 yılındaki doğum borçlanmalarının ödeme planı ise şöyle:
- Bir günlük borçlanma tutarı: 38,16 TL
- Bir aylık borçlanma tutarı: 1.144,8 TL
- Bir çocuk için toplam tutar (720 gün): 27.475,2 TL
- İki çocuk için ödeme tutarı (1440 gün): 54.950,4 TL
DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI NELER?
Devletin belirlemiş olduğu bazı kriterler doğrultusunda her kadın çalışan, doğum borçlanması hakkını kullanabiliyor. Doğum borçlanması için genel şartları şöyle sıralayabiliriz:
- SSK’lı olarak en az 1 gün çalışmış olmak
- İşten ayrıldıktan sonra doğum yapmış olmak
- Doğumdan sonra 2 yıl çalışmamış veya kısmen prim ödenmemiş olmalı
- Çocuğun sağ doğması ve yaşaması
DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Doğum borçlanması için başvuru yapmak isteyen kişilerin, en son bağlı oldukları SGK İl Müdürlükleri’ne müracaat etmeleri gerekiyor. Kamu çalışanları ise Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na dilekçe vermeliler. Başvuru için işverenden herhangi bir belgenin alınması gerekmiyor. Başvuru sırasında T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus sureti ve doğum borçlanması için başvuru formu yeterli oluyor.
DOĞUM BORÇLANMASININ SÜRELERİ
Doğuma üç hafta kalana kadar çalışan kadınlar, her çocuk için 2 yıl borçlanabiliyor. En fazla üç kez faydalanılabilen doğum borçlanması sürelerinin toplamı 6 seneyi aşamıyor. Doğum borçlanmasının planladığı süreç içerisinde çocuk hayatını kaybederse anneye, çocuğunu kaybettiği güne kadarki süre için de borçlanma hakkı tanınıyor.